GARANCIA:

A Daca-Lux Bt. a Fakro ablakok viszonteladója, garanciát a termékekre a gyártó a Fakro Magyarország vállalja.

A FAKRO Vevőinek megelégedettsége érdekében bevezette az örökös garanciát.
Örökös garancia alá tartoznak az edzett üveget tartalmazó üvegezések. A Fakro ablakok üvegezésében alkalmazott és megnövelt ellenállással rendelkező edzett üveg növeli az ablak használatának biztonságát heves esőzések vagy jégverés esetén is. Edzett üvegekre jégkár ellen rökös garanciát vállalunk.


Garancia a Fakro többi termékére:
20 év garancia a vásárlás időpontjától az edzett üveg nélküli üvegezésekre. A 20 éves garancia megszerzéséhez a garanciális feltételek betartása szükséges valamint a „20 év garancia” elnevezésű regisztrációs lap kitöltése és visszaküldése a Fakro címére.

 • 10 év a vásárlás időpontjától - tetőtéri ablakok a burkolókerettel együtt
 • 5 év a vásárlás időpontjától - tetőkibúvók a burkolókerettel együtt
 • 2 év a vásárlás időpontjától - belső, külső kiegészítők, elektromos vezérlőegységek

A gyártó és képviselője mentesül a garanciális kötelezettség alól, ha a beépítés nem a beépítési útmutatónak megfelelően történt, illetve ha nem tartották be a kezelési és karbantartási útmutatót. Az ebből következő meghibásodások a gyártót nem terhelik.
Garanciális bejelentés: 06/1-280-2922

 

KEZELÉSI KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ:

a FAKRO tetőtéri ablakok használatának és karbantartásának szabályai

Ahhoz, hogy a FAKRO tetőablakokat hosszú időn át meghibásodás nélkül tudjuk használni, időközönként tisztítani és karbantartani szükséges azokat. Ne alkalmazzunk könnyen gyúlékony tisztítószereket, különösen az alu-műanyag PVC (PTP, PPP) ablakoknál.
A FAKRO tetőablakok vasalatai lehetővé teszik az ablakszárny 180°-ban történő átfordítását, aminek köszönhetően könnyen tisztíthatjuk a külső üvegfelületet az:

 • FTP, FTU, PTP billenő, 
 • FPP, PPP, FEP felnyíló-billenő ablakok esetén.

A megemelt forgástengelyű tetőablakoknál az ablakszárny retesz segítségével 160°-ban rögzíthető; a retesz a tisztítóállásba átfordított ablakszárnyat rögzíti, illetve a szárny ki- és behelyezésénél is segítséget nyújt.

 

A festék- és lakkrétegek karbantartása - fa ablakok

Időszakos kabantartás
Ahhoz, hogy megtartsuk illetve meghosszabbítsuk a festék- és lakkréteg élettartamát, egy évben legalább egyszer az alábbi módon szükséges eljárnunk:

     • a por eltávolításához mossuk át a felületeket tiszta vízzel vagy kímélő tisztítószert tartalmazó oldattal, ne alkalmazzunk ammóniát tartalmazó tisztítószert,
     • az ablakfelületek festésénél ügyeljünk arra, hogy a tömítéseket ne érje festék,
     • a festék- és lakkrétegek karbantartását rendes termékhasználat mellett valamint az üzemeltetés körülményeinek függvényében 2-5 évenként meg kell ismételni.

Az esetleges (a használat során nem a gyártó hibájából keletkező) mechanikai sérüléseket az alábbi módon kezeljük:

 • 180-220 finomságú dörzspapírral vagy közepes durvaságú szivaccsal tisztítsuk meg a sérült felületet,
 • a lecsiszolt részt tisztítsuk meg, pl porszívózzuk le,
 • a megtisztított részekre vigyünk fel két rétegben vízzel higítható lakkot vagy fedőfestéket a felület kiképzésétől függően.

Fa ablakok karbantartása:

 • ragasztószalagok vagy fóliák használatakor ügyeljünk arra, hogy azok ne lépjenek kölcsönhatásba az ablakok felületével. A védőfóliát közvetlenül a beépítés után távolítsuk el a felületekről, úgy, hogy közben ne sértsük meg (pl szerszámmal) az ablakot,
 • a kivitelezés alatt álló épületekben kellő szellőztetés szükséges, hogy megakadályozzuk a fa anyagok túlzott átnedvesedését. A nedvesség közvetetten akadályozhatja az ablak mozgó alkatrészeinek működését, károsíthatja a felületeket, valamint a fa szerkezeti elemek berepedését okozhatja.


Üvegek

A gyártó tájékoztatása szerint, ha a levegő meghatározott paraméterei, értékei (nedvességtartalom, belső hőmérséklet) elérik az ún. harmatpontot, az ablaküvegek belső felületén időszakos páralecsapódás jelentkezhet. Ez a jelenség kizárólag az elégtelenül szellőztetett helyiségekben léphet fel. Éppen ezért ajánlott a helyiségek megfelelő szellőztetése és fűtése.
Az abalküvegek külső felületén megjelenő páralecsapódás a hőszigetelő üveg magas minőségéről (jó hőszigeteléséről) tanúskodik, és semmi esetre sem utal termékhibára.

Vasalatok

 

 

Néhány évenként az ablakok vasalatait gépzsírral át kell kenni.

 

 

 

Levelek, jég, hó és egyéb szennyeződések a tetőtéri ablak körül

Legalább évenként egyszer a burkolókeretről és környékéről el kell távolítani a leveleket és az egyéb szennyeződéseket, hogy az esővíz megfelelő elvezetése biztosítva legyen.
Továbbá érdemes az ablakok környezetéből eltávolítani a havat és a jeget a hólé akadálymentes lefolyása érdekében.

 

 

 

Miért fontos a szellőztetés?


A lakóhelyiségekben számos hétköznapi tevékenység, pl főzés, mosás, mosogatás, fürdés, viráglocsolás, de még a lélegzés által is jelentős vízpára keletkezhet, amit az elhasznált levegővel együtt a szellőzőkön keresztül tanácsos elvezetni. Ezzel együtt a friss levegőt is pótolni kell speciális tokszellőzők és szellőztetés illetve résszellőztetés által.
Különösen fontos a frissen átadott lakások és épületek szellőztetése a vakolatokból, tapétákból és festékekből kipárolgó nedvesség miatt.

Mi a páralecsapódás?

A páralecsapódás nem más, mint pára formájában megjelenő vízgőz. A kondenzáció ott jelentkezik, ahol a meleg és nedves levegő hideg felületekkel érintkezik. A jelenség esős időben is megfigyelhető az autóablakok belső felületén vagy télen a szemüveglencsén fűtött helyiségbe való belépéskor, de hasonló módon keletkezik a repülőgépek ún. "kondenzcsíkja" is.
A tetőtéri ablakon - jellegéből és elhelyezkedéséből adódóan - jelentkezik leghamarabban a páralecsapódás, ami annak a jele, hogy a helyiségben túl magas a nedvességtartalom.

Hogyan csökkentsük a nedvességtartalmat?

A kondenzáció csökkentésének legfontosabb eszköze a megfelelően működő szellőzés. Az elhasználódott levegő megfelelő elvezetésével együtt a friss levegő folyamatos beáramoltatását is biztosítani kell az ablakok résszellőztető funkciójával vagy a tokszellőző megnyitásával.
Az üvegen megjelenő páralecsapódást a fűtőtestek szabályos elhelyezésével (közvetlenül az ablak alatt) valamint az ablakmélyedésben függőlegesen kialakított belső burkolattal  is csökkenthetjük. Ha az ablak alatt párkányt alakítunk ki, ügyeljünk arra, hogy közte és a fal között elegendő eltartás maradjon a gravitációs szellőzés biztosítására.

Milyen megoldásokat alkalmazunk a FAKRO tetőtéri ablakokban a kondenzáció jelenségének csökkentésére?

A FAKRO ablakokban alkalmazott tokszellőző zárt ablaknál is garantálja a friss levegő beáramlását a helyiségbe. A kilincs szerkezete háromfokozatú mikronyitást tesz lehetővé, ezáltal nagyobb mennyiségű friss levegő is beáramoltatható a helyiségbe. Az ablak felső részén található retesszel az ablakszárny résszellőző funkcióban rögzíthető. 
Valamennyi FAKRO tetőablak erősen hőszigetelt üveggel rendelkezik, amelynek együtthatója Uüveg=1,0 W/m2K.

 

ÁRAINK:
Árlistánk visszavonásig érvényes! AKCIÓS árlistáink minden esetben tartalmazzák az ablakokhoz tartozó univerzális burkolókeretek árát is. Árlistáink 25% ÁFA.-t tartalmaznak

MINŐSÉGI BIZONYÍTVÁNY:
A Fakro termékek számos nemzetközi minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, köztük CE, ÉMI bizonyítvánnyal is.

  weblap: